Sâmbătă, 19 martie, de la ora 11:00 se deschide expoziția licitației ”Varietate în pictura românească”, la sediul casei de licitaţii Goldart.  Vor fi expuse opere de artă modernă şi contemporană ce urmează a fi licitate miercuri, 23 martie, ora 19:00.

 

Lucrări reprezentative pentru evoluția plasticii românești, surprind pe simeze temele abordate de mari artiști ca: Jean Neyllies, Jean Cheller, Nicolae Tonitza,  C.D. Stahi, adevărat întemeietor de școală de pictură, dar și cele ale mai modernilor Ion Musceleanu, Otto Briese, Alexandru Mohy, Lili Pancu, Magdalena Rădulescu.

În prezenta expunere  remarcăm două portrete extrem de diferite, ”Portret de tânără cu evantai”, creaţie a pictorului Constantin D. Stahi, aflat  sub amprenta școlii müncheneze de pictură, care surprinde nu numai exteriorul agreabil, ci şi latura interioară, sensibilitatea şi drăgălăşenia „modelului”. Acesta contrastează cu expresivitatea și concretețea din ”Autoportret în fața șevaletului”  semnat Rudolf Schweitzer Cumpăna, în care tușele puternice construiesc volumele  și încadrează personajul în atmosfera care îl definește pe deplin.

Pastrăm tradiția de a promova  arta contemporană în cadrul licitațiilor noastre prezentând o selecție de opere semnate de: Rodica Toth Poiată, Ștefan Râmniceanu, Henry Mavrodin, Dumitru Gorzo, Paula Ribariu, Sorin Ilfoveanu.

În marea varietate de obiecte scoase la licitaţie  remarcăm o colecție de bijuterie europeană, ceramică extrem orientală, câteva piese stil Art Nouveau sau Art Deco, de la începutul secolului. Remarcăm prezența unui argintar din anii 1900 cu rare tacâmuri Christofle, Louis al XV-lea Chrysanthemes, create la mijlocul sec XIX de celebra casă de orfevrărie.

Expoziția poate fi vizitată începând de sâmbătă, între orele 11.00 şi 15.00, şi de luni până miercuri, între orele 10.00 şi 19.00, la sediul Goldart.